Jardins Històrics
Parc Municipal de Moià

Foto: Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya
Josep Coma i Passarell, també conegut com ”El Cristo”, construí el Parc en 1877 com jardí particular de casa seva.
Fill de nissaga de paraires de mitjans segle XVIII, passa la seva joventut amb el seu oncle (empresari tèxtil) a Barcelona, on es relaciona amb empresaris, banquers i alta burgesia de l’epoca.
En morí el seu pare, es trasllada a Moià per fer-se càrrec del negocis familiars, ampliant la casa (actual biblioteca, amb anterioritat: arxiu municipal, escola de música, ….) i construint el jardí, inspirat en els jardins de l’època: Parc Samà, Torreblanca, Can Vidalet, Can Solei-Can l’Arnús, Can Mercader, …, dins el corrent anglès de jardins romàntics, però passat per la tradició mediterrània.
En els anys 1870-1880 pràcticament monopolitza la producció textil a Moià, també va ser el portador de l’aigua a Moià en 1869.
Desafortunat en la vida a partir dels anys 1890, es trasllada a viure a Gràcia, deixant una mica de costat empreses, casa i Jardí.
Morí sense descendència deixant casa i jardí a l’església.
Agraïments a L’Ajuntament de Moià per permetre la divulgació del patrimoni documental associat al parc.
Agraïments als Regidors, que han confiat en la meva tasca, donant peu a la recerca, al treball i a l’evolució i rehabilitació del Parc: Josep Martinez, Sebastià Ferrer i Montse Ferrer.
Agraïments a Jaume Clara i Ramon Tarter, per tota la informació i documentació facilitada, per totes les converses i explicacions, i per la supervisió dels documents i escrits.
Agraïments a en Jordi Díaz, company de professió, de passió i que m’ha acompanyat i guiat en aquest viatge.
A tots els ciutadans de Moià que tot conversant m’aporten: informació, relats, anècdotes, i emocions al voltant del parc.
Si en voleu saber més
- Visiteu el parc.
- Clarà i Arisa, Jaume. L’obra cívica del tenor Francesc Viñas. Cent anys de la Festa de l’Arbre Fruiter (1904-2003).Biblioteca Abat Oliva. Publicacions de l’Abadia de Montserrat. 2004.
- Clarà i Arisa, Jaume. Moià, una historia per conèixer. Ajuntament de Moià / Zenobita edicions. 2009
- Serrano, Xavier. Del jardí de Cal Cristo al Parc Municipal de Moià. Modilianum, Revista d’estudis del Moianès. Núm. 43. 2nsemestre 2010. pp. 25-54
- Tarter Fonts, Ramon. Josep Coma i Passarell: llums i ombres d’un personatge moianès. Modilianum, Revista d’estudis del Moianès. Núm. 43. 2nsemestre 2010. pp. 5-24
- Informe tècnic per a la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) Ajuntament de Moià. Novembre 2021. Consultable en: aquest enllaç
Publicacions periòdiques i revistes:
- La Tosca
- Modilianum (1ª i 2ª època)
- Butlleti AEP
Arxiu Històric de Moià:
- Fons personals: Fons Josep Coma i Passarell
- Fons d’associacions: Fons de la Lliga de Defensa de l’Arbre Fruiter
Jardí de Cal Cristo (1877-1934)

Croquis manuscrit Josep Coma del futur Jardí. Arxiu Municipal

Mapa a escala del disseny original del Parc a partir de la georeferenciació del croquis d’en Josep Coma. Elaboració pròpia.
El disseny original del parc
Josep Coma, genera dos croquis amb la proposta de disseny del parc, a partir dels quals vaig elaborar plànol a escala amb el disseny del Jardí original.
La part superior amb el llac (mapa a l’esquerra), pont i cascada en el centre i enfront de la façana, per la mútua contemplació, envoltat d’alineació d’arbres i parterres d’arbust i flors, amb boscos ambdós costats i prats, en el perímetre El Colomar (pajareres), El mirador (Ermita), i La Miranda. També una de les fàbriques.
En la part inferior alineacions acompanyant els camins, zona per conreu i zones boscoses, la font del carrer salt (el Pabellón), amb dipòsit d’aigües pel reg, coincident amb la Zona infantil actual.
Parc Municipal Francesc Viñas (1935- fins ara)

Foto Renom: Arxiu Municipal Històric de Moià. 1949 o 1950

1934 – Foto Renom: Col·lecció Manel Alsina
El parc públic
El jardí ostentós i senyorial que plantejava en Joan Coma, amb l’èxit empresarial i amb la voluntat de formar una família, de quan va arribar, i després de la mort de la dona i els problemes jurídics a Moià, s’abandona parcialment en la dècada del 1890.
Passa a l’església quan ell mort (1915), i sense saber massa que fer es lloga a la família Ziegler, dècada del 1920, qui fa les aportacions i construccions esmentades, per finalment quedar en una situació de –“repòs”…
A partir dels anys 30, la lliga de la defensa de l’arbre fruiter (1904), promoguda pel Tenor Francesc Viñas, comença a interessar-se i plantejar-se el jardí de Cal Cristo, com lloc adient per fer la festa i honorar, al tenor, amb la construcció d’un monument.
Fruit d’aquest interès, es comença la gestió de la compra el 1934, en el 1935 s’obre la casa com biblioteca municipal, construint-se l’entrada enreixada del carrer Sant Josep, i aquell mateix any, es fa la primera festa de l’arbre fruiter al parc.
Encara que fins al 1945 no s’acaba de finalitzar la compra, llavors per l’ajuntament, el parc ja esdevé funcionalment públic i al servei dels ciutadans de Moià.
En el 1955, s’inaugura el monument al tenor Francesc Viñas, obra de l’escultor Josep Clarà
La restauració del parc

Dècada de 1930-Foto Renom-Col·lecció Manel Alsina
Jardí històric: «Una composició arquitectural i vegetal que, des del punt de vista de la història o de l’art, presenta un interès públic» (Carta de Florència)

Dècada de 1930-Foto Renom-Col·lecció Manel Alsina
Quan vaig entrar a treballar al Parc, de seguida vaig percebre “allò”, dels jardins consolidats de temps enllà, cosa que convida a la pau, de les emocions i la nostàlgia humana, dipositada en la saviesa dels arbres, i els racons i la calidesa de les construccions fútils. Els tipus d’arbres, la seva distribució, els elements arquitectònics i la seva forma constructiva portaven a una empremta, diferent en el temps, els costums i la forma de veure el món.
Quan a sobre es va sumar la possibilitat de consular documentació: croquis, fotos…, i escoltar persones amb el coneixement i la curiositat com en Ramon, en Jaume, l’Enric… podent constatar que la gran majoria dels elements eren originals, i una altra part, dels anys 20, totes dues amb els estils molt marcats de cada època.
Encara que el reconeixement (Declaració BCIL) i les subvencions han trigat, sí que el respecte, a la història, i la voluntat de fer valdre tots els elements arquitectònics, les formacions i els arbres, sense que canviï res perceptivament, ha estat la guia, objectiu i criteri de tot allò que s’ha anat fent.
La restauració i consolidació té per objectiu:
- Mantenir viva la percepció que actualment es té dins el Parc,
- La valoració i el reconeixement de tots els elements originals, o d’actuacions (família Ziegler), fetes amb criteris paisatgístics i coherents amb els corrents estètics del moment
- La divulgació cultural i històrica del parc i en paral·lel la de Moià
- Consolidar les formacions arbòries en el temps, amb noves plantacions, per relleu generacional.
- I, la més dificultosa, modernitzar les instal·lacions el Parc per donar servei com espai públic d’acord amb les necessitats actuals.
1877
1895
1915
1920
1920-1930
1935
Venda a l’Associació pro-Monument Francesc Viñas, Municipal després de la guerra i el jardí privat es converteix en Parc Municipal.
- 1ª festa de l’arbre fruiter.
- Obertura de la porta des del carrer Sant Josep
1953
Construcció entrada per la Plaça Pare Sagrera.
Anys posteriors apareixen: les baranes, les fanals, els jocs i el mobiliari. S’obre la Porta de la Plaça Pare Sagrera (1950), desapareix la font-pavelló del C/ Salt, es produeixen canvis en parterres i camins, associat a l’ús com ZOO. Moren Els Oms (Grafiosis), Cau el mur del C/ Salt i desapareix l’alineació de Bedolls. Construcció de l’Esplai, Trasllat de la Font del Lleó.
1990-2001
Renovació Àrea jocs infantils. Construcció de l’Escenari, les pistes de Petanca i successius canvis en la font ornamental del mig de l’estanyol.
2009
Millores en la xarxa de subministrament d’aigües, restauració teulades de Miranda i Mirador, construcció de barana sobre mur costat Miranda.
2019
Instal·lació filtres i arranjament a l’estany.
2021
Declaració de bé cultural d’interès local BCIL i inscripció en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català amb el número 15406-I.
2024
Inici i fi del primer dels projectes de treballs de restauració, divulgació i conservació del parc amb ajuts econòmics del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
La Restauració

Arxiu Municipal
La Miranda
Arranjament teulat 2009
2023
2024 Pintat interior repàs i pintats marcs portes i finestres
2024 Pintat exterior repàs i pintats marcs portes i finestres
El Colomar
2007
2024 treball restauració i conservació elements fusta i encadellats
2024 treball restauració i conservació elements fusta i encadellats
2024 treball restauració i conservació elements fusta i encadellats
La caseta dels cignes
2008
2009
2024 treballs de tractament fusta i pintat interior exterior
2024 treballs de tractament fusta i pintat interior exterior
L’Ermita (de Cal Cristo) El Mirador actual
2009
Restauració teulada estiu 2009
2021
2024 tractaments de fustes arranjament i encaix de cintres i pintat
2024 tractaments de fustes arranjament i encaix de cintres i pintat
Els paviments
2008
2009
Antics, nous paviments
2024 Nou paviment encadellat i peu, parc façana
2024 Nou paviment encadellat i peu, parc façana
Els murs perimetrals
2007 Santa Magdalena
2008
2022
2024 arrebossats noves oportunitats
2024 arrebossats noves oportunitats
Les baranes
2008 construcció barana a tocar miranda
2010 arranjament baranes turó cascada
2024
3 baranes 3 segles
2024 Nova barana
Comunicació del Parc al Parc: Cartells i Faristols
Biodiversitat: Ocells
Història patrimoni: faristols
Història patrimoni: faristols
Història patrimoni: faristols
Noves plantacions
2023 Noves coques flors
2024-2025 completar i reforçar alineacions
2024-2025 completar i reforçar alineacions
Noves tanques: Murtra
2024 nous parterres bulboses
Sequoia al peu de l’original
Nous cireres per la Festa
Noves infraestructures
Drenatge
2009
2023
2024 Obra conduccions
2024 Nous pous, cunetes
Aigua reg i aigua potable
2008
Proves xarxa reg xarxa aigua potable
2024 boques de reg
Canalitzacions, pericons i armaris connexions i control, per xarxes de distribució: electricitat, aigua, telecomunicacions i enllumenat
2022
2025
Noves canalitzacions serveis
Noves canalitzacions serveis
Noves canalitzacions serveis